Het belang van water
Kinderen hebben, in verhouding tot hun lichaamsgewicht, méér water nodig dan volwassenen. Hun lichaam is in volle ontwikkeling en bovendien spelen en bewegen kinderen meer. Maar kinderen ervaren nauwelijks een dorstgevoel. Herinner jij ze geregeld aan een glaasje water?
Zo belangrijk is water voor je kind
Als ze nog baby zijn, heb je het water drinken als moeder goed onder controle. Maar dan worden ze groter en gaan ze alleen de wereld ontdekken. Kinderen hebben op die leeftijd, in verhouding tot hun lichaamsgewicht, méér water nodig dan wij. Ze groeien razendsnel en zijn vooral heel erg actief. De discipline om zelf af en toe water te drinken, ontbreekt echter. Er is ook zoveel te doen! Nou, dat geldt dus ook voor jou. Herinner jij je kind regelmatig aan een glaasje water?
Is jouw kindje nog een baby? Lees dan verder in Zo belangrijk is water voor je baby
Hoeveel water heeft je kind nodig?
Het lichaam van je kleintje bestaat vanaf 1 jaar voor 60% uit water. Water draagt bovendien rechtstreeks bij tot de groei van je kind. Goed drinken is dus cruciaal, bovenop het vocht dat ze uit voeding halen, zoals fruit, soep, groenten, enzovoorts.
Wie heeft wat nodig?
Peuters- 1 tot 3 jaar
Deze kleintjes hebben elke dag 500 ml vocht per dag nodig, naast hun dagelijkse portie melk. Mineraalarm, niet-bruisend water is het beste voor ze.
Kleuters- 3 tot 6 jaar
Deze actieve mensjes hebben elke dag minstens 800 ml nodig, ongeveer 4 glazen water.
Kinderen- 6 tot 12 jaar
Op deze leeftijd hebben ze behoefte aan een liter water per dag, of vijf glazen van 200 ml.
Tieners- vanaf 12 jaar
Nu worden ze écht groot. Geen wonder dat ze vanaf nu evenveel water nodig hebben als een volwassene: 1,5 tot 1,8 liter per dag.
Geen dorst?
Herinner je kinderen geregeld aan een glaasje water. Ze ervaren zelf nauwelijks een dorstgevoel. Pas wanneer hun lichaam de eerste tekenen van uitdroging vertoont, krijgen ze dorst.
Bron: Aanbevolen hoeveelheid vochtopname via dranken door het European food Safety Authority, gebaseerd op een verdeling van 80% vochtopname via dranken en 20% via voeding.
Tips voor kleine drinkertjes
1. Drink op vaste momenten
Na het toilet
Geef je kind wat te drinken nadat het een plasje heeft gedaan. Want ja, wat eruit gaat, moet er ook weer in! Een mooi moment voor een glaasje SPA® Reine - uiteraard ná het handenwassen.
Op school
Je kunt uiteraard ook momenten creëren waar je níet bij bent, bijvoorbeeld in overleg met de juf of meester op school. Water zorgt er immers voor dat je kindje alert en geconcentreerd blijft!
Bij het wakker worden
Een paar slokken water bij het opstaan verfrist meteen lichaam en geest. Een fijn ritueeltje om even ‘samen’ wakker te worden.
Aan tafel
Zo simpel kan het zijn: altijd een fris glaasje water naast het bord. Net als mama, papa en alle anderen aan tafel. Meedoen met de grote mensen is stoer!
Zorg voor een leuk flesje of beker
Een mooie beker is leuk, maar drinken uit een SPA® Reine-flesje is natuurlijk veel leuker. Een flesje met je eigen foto erop? Helemaal geweldig! Of maak online mooie etiketjes met de naam van je kleintje erop
2. Zet water binnen handbereik
Zorg dat er een flesje of beker bij je kindje onder handbereik staat - of op andere strategische punten. Zo leer je jouw kleine snel zélf te drinken.
3. Neem een groot glas
Wellicht de eenvoudigste tip! Schenk water in een groot glas. Zo hoef je minder snel bij te tanken en drinkt je kind uiteindelijk meer.
Meer weten over kinderen en water drinken? Bekijk dan de Meest Gestelde Vragen.
Water is goed voor je
3 officiële gezondheidsclaims
De Europese Commissie bevestigt met de onderstaande tekst de kracht van water.
- Water draagt bij tot de instandhouding van de normale regeling van de lichaamstemperatuur
- Water draagt bij tot de instandhouding van de normale fysische functies: coördinatie van bewegingen, mogelijkheid om fysieke activiteiten uit te voeren,…
- Water draagt bij tot de instandhouding van de normale cognitieve functies: vermoeidheid, de concentratie, geheugen, waakzaamheid, visuele nauwkeurigheid,…
Gebaseerd op een dagelijkse consumptie van 2 l per dag.