De fysiologische bevalling van Fiona
Toen ik hoorde dat ik zwanger was, besefte ik ineens hoe weinig ik wist over zwangerschap, de voorbereiding op de bevalling en de periode na de bevalling. Uiteindelijk kozen we voor een geboortehuis waar je op een fysiologische manier kunt bevallen.
Zwangerschap, de voorbereiding op de bevalling en het postpartum
Het zijn belangrijke fases in het leven van veel vrouwen, maar toch zijn ze vaak taboe. Mensen praten er niet over óf durven er nauwelijks over te praten.
Zoals zoveel andere vrouwen begon ik aan het avontuur zonder echt te weten wat me te wachten stond. De laatste maanden heb ik veel geleerd, veel ontdekt, veel vragen gesteld en veel keuzes gemaakt.
Hoe pas ik mijn voeding aan aan wat mijn baby nodig heeft? En mijn dagelijkse gewoontes? Welke voedingssupplementen moet ik nemen? Hoe reageer ik als ze me bepaalde protocollen voorstellen? Wat is de beste manier om te bevallen? Hoe bereid ik me het best voor op de periode na de bevalling? ...
Met mijn passie voor welzijn en gezondheid wilde ik niets aan het toeval overlaten en me zo goed mogelijk voorbereiden. Al snel dacht ik in de richting van een natuurlijke zwangerschap en een fysiologische bevalling. Dat paste perfect bij mijn levensstijl en consumptiegewoonten.
Bij een fysiologische bevalling volgt men het natuurlijke proces van een bevalling. De geboorte komt spontaan op gang en verloopt ook natuurlijk. Je krijgt dus geen epidurale verdoving om de pijn te verzachten. Een fysiologische bevalling gebeurt niet noodzakelijk plat op de rug, want je kan even goed rechtop bevallen, of terwijl je in beweging bent. Tijdens de weeën kan je bijvoorbeeld vrijuit rondwandelen als je je daar comfortabeler bij voelt. En de bevalling zelf kan op een heleboel ‘andere’ manieren gebeuren: in een zwembad of bad, op een zitbal, met een elastisch koord waaraan je kunt hangen … (Bron: “Alles wat je moet weten over een fysiologische bevalling”, De Roze Doos, 2022-2023 (https://www.derozedoos.be/nl/bevalling/de-geboorte/anders-bevallen/alles-wat-je-moet-weten-over-een-fysiologische-bevalling))
Samen met mijn partner koos ik voor een geboortehuis waar je prenataal wordt opgevolgd door een team vroedvrouwen. In een veilige en gedemedicaliseerde omgeving kunnen aanstaande moeders er hun zwangerschap op een ándere manier beleven en met het volste vertrouwen bevallen. Ze focussen er op de fysiologie van de zwangerschap en de bevalling. Het huis biedt je dezelfde veiligheid als de kraamafdeling van een ziekenhuis en steunt op één eenvoudige vaststelling: de meeste bevallingen verlopen tegenwoordig zonder medische problemen.
Ik geloof dat mijn lichaam het aangeboren vermogen heeft om een kind te baren, los van alle medische procedures. Bovendien wil ik dat unieke moment beleven in een warme en intieme omgeving.
In het geboortehuis draait alles om de ouders en het kind.
In de educatieruimte voel ik mij gesteund en gerespecteerd en ik heb het gevoel dat men er echt naar mij luistert. Je kan er ook tal van workshops volgen rond thema’s zoals voorbereiding op de bevalling, de periode na de bevalling, enz.. Kwestie van zo goed als mogelijk klaar te zijn voor de grote dag en voor alles wat daarna komt.
Het onderwerp boeide me bovendien enorm. Ik heb stapels boeken gelezen, opleidingen gevolgd en urenlang gepraat met andere moeders.
Ik heb respect voor ieders keuze rond zwangerschap en bevalling, ben blij met de medische doorbraken op dat vlak en weet dat de dokters levens kunnen redden. Maar de overmedicalisatie van bevallingen (waarvoor veel vrouwen bewust kiezen of wegens een gebrek aan informatie) druist volgens mij in tegen onze fysiologische behoeften.
Om te kunnen bevallen in het geboortehuis moet je wel aan bepaalde veiligheidscriteria voldoen. Je mag bijvoorbeeld geen bekende medische antecedenten hebben, je moet je zwangerschap regelmatig laten opvolgen door hun vroedvrouwen, de zwangerschap moet zonder complicaties verlopen en je moet tussen week 37 en week 42 (SA) bevallen van een baby die met zijn hoofd naar beneden ligt en nadat de weeën spontaan op gang zijn gekomen. Als al die voorwaarden vervuld zijn, biedt een bevalling in het geboortehuis volgens mij heel veel voordelen.
De vrouw ligt dan bijvoorbeeld niet aan de monitor en kan zich vrij bewegen in de kamer (of in het bad). Ze kan dus mobiel blijven tijdens de weeën. Ze krijgt de kans om weer aan te knopen met haar dierlijke instinct, zonder interferentie, en om de golven van haar weeën te volgen zoals zij ze voelt.
De bevallingen gebeuren meestal in de intimiteit van de geboortezaal, met zacht licht en in de aanwezigheid van de partner en de vroedvrouwen. Ver weg dus van alle drukte die vaak heerst in de standaard verloskamers.
Tijdens de voorbereiding op de bevalling wordt de moeder heel goed geholpen om de pijn te doorstaan. Ook de partner wordt voorbereid om haar bij te staan bij die intense gebeurtenis.
Dat helpt de baby om in een optimale positie in te dalen zodat de bevalling vlot kan verlopen. Alles gebeurt op zijn ritme, zonder hulp van buitenaf, zonder al die ingrepen die je vaak krijgt in het ziekenhuis (synthetische hormonen, inleiding van de bevalling, epidurale verdoving, inknippen, verlostang, enz.).
Als ik nu terugkijk op de laatste negen maanden, dan weet ik zeker dat ik met het geboortehuis de juiste keuze heb gemaakt. Ik ben heel dankbaar voor alles wat ik heb geleerd en voor het prachtige avontuur dat me nog wacht als mama. Ik weet natuurlijk niet wat de toekomst nog zal brengen, maar ik weet wel dat ik klaar ben om met heel veel liefde de uitdaging aan te gaan. Ongedwongen, zonder angst en vastberaden.
Als ik één goede raad mag geven aan (aanstaande) mama’s: bekijk alle opties die er zijn tijdens de zwangerschap, de bevalling, de periode na de bevalling en de rest van je leven als moeder.
Door mijn ervaring te delen, wil ik vrouwen aanmoedigen om te beseffen dat er nog andere manieren zijn en dat elke geboorte het verdient om te worden beleefd met respect voor de vrouw en haar lichaam.
Ik hoop dat alle moeders de steun en begeleiding vinden die ze nodig hebben op hun eigen reis naar een authentiek moederschap.