Waarom SPA-water het beste water is om koffie mee te zetten?

Terug

Het belangrijkste ingrediënt: water

Veel mensen denken dat het type koffieboon en het land van herkomst de enige bepalende factoren zijn voor de smaak van koffie. Maar dat klopt niet. Tijd om onze prioriteiten te herzien. Wist je dat een kop filterkoffie voor 98% uit water bestaat (en een espresso voor ongeveer 80%)? 

Dat maakt dat water veruit het belangrijkste ingrediënt van koffie is – en toch besteden we er zelden genoeg aandacht aan. 

Meestal gebruiken we kraanwater. Maar dat bevat vaak carbonaten, calcium en magnesium. Die beïnvloeden de pH-waarde en de hardheid van het water. En te hard of te zuur water maskeert de subtiele aroma’s van de koffie, waardoor de boon zijn ware karakter niet kan tonen. 

Om neutraal water te bekomen, investeren koffiebars daarom vaak in dure omgekeerde-osmosesystemen. Daarna hermineraliseren ze het verkregen neutrale water op een kunstmatige manier, om het ideale ‘waterprofiel’ te bereiken. 

Maar thuis heeft natuurlijk bijna niemand zo’n installatie staan. Een oplossing is er gelukkig wél. En hij is eenvoudiger dan je denkt: kies gewoon voor natuurlijk, licht gemineraliseerd water. 

De natuurlijke oplossing komt recht uit onze Belgische Ardennen

Volgens expert Thomas Wyngaard is SPA® Reine het beste water om koffie mee te zetten, omdat het van nature al precies is wat die dure systemen proberen te bereiken. 

  • SPA® Reine is licht gemineraliseerd en bevat heel weinig restmineralen. 
  • Het water laat de koffie volledig tot zijn recht komen en de smaak wordt alle eer aangedaan. 
  • Dankzij het natuurlijke evenwicht van SPA® Reine blijft de koffie perfect in balans, zonder dat de zuurte of bitterheid overheerst worden. 

Kortom, SPA®-water is dé eenvoudige en natuurlijke keuze om de aroma’s van je koffie te laten schitteren. 

De 4 tips van Thomas voor een uitstekende koffie

Voor een écht goede koffie – of het nu filter, espresso of cold brew is – focust Thomas op vier elementen die onderling verbonden zijn: 

De boon en de vertrouwensrelatie 

Het vak van koffiebrander is helemaal terug van weggeweest. Steeds meer koffieliefhebbers krijgen rechtstreeks toegang tot kwaliteitsbonen. Bouw daarom een vertrouwensrelatie op met je brander, zodat je weet waar je koffie vandaan komt en welke eigenschappen de bonen hebben. 

Precieze apparatuur 

Koffiezetten is een vorm van precisiewerk, net als patisserie maken. Investeer in een precisieweegschaal, een zwanenhalswaterkoker en een koffiemolen met maalschijven. Thomas organiseert workshops over filterkoffie en begeleidt koffietours in Brussel, Parijs en Antwerpen. (PS: gebruik je kraanwater, dan heeft investeren in dure apparatuur of topbonen weinig zin!) 

 Opvoeding en kwaliteit  

Wie zich wil verdiepen in de kunst van koffie, kan masterclasses en opleidingen volgen. Je leert koffie op een totaal nieuwe manier waarderen en in de alsmaar populairder wordende koffiebars herken je na verloop van tijd de subtiele verschillen tussen de koffies.  

Het water 

Het water dat je gebruikt verdient dezelfde aandacht als de keuze van de koffieboon. Kies voor een licht gemineraliseerd water met een neutrale pH, zoals SPA® Reine. Dat voldoet echt aan alle eisen qua zuiverheid, stabiliteit, neutraliteit en evenwicht. 

Word een koffie-sommelier

De expertise van Thomas gaat veel verder dan het zetten van koffie. Zijn doel is niet alleen om je te helpen thuis betere koffie te maken, maar ook om de volgende generatie koffiespecialisten op te leiden via Masterclasses voor koffie-sommeliers en sensorische workshops. In al zijn opleidingen benadrukt Thomas telkens weer waarom water het meest onderschatte element is bij het bereiden van koffie. 

  • Smaakworkshops: proeverijen om de vijf basissmaken (zoet, zout, umami, zuur en bitter) te herkennen en een vergelijkende test van mineraalwaters, om het effect op de aromaprofielen te tonen. 
  • Alle eer aan de streek: ontdek hoe koffie uit verschillende regio’s specifieke smaaknuances heeft (zoals florale tonen of bergamot bij Ethiopische koffie) en hoe een uitgebalanceerd water die smaken optimaal laat uitkomen. 
  • Volledige opleiding: de focus ligt niet enkel op ‘latte art’, maar op het begrijpen van koffie in al zijn facetten. 

De activiteiten van OK Coffee Studio zijn bovendien ideaal voor teambuildings, waarbij koffiedegustatie een originele en verrassende ervaring wordt. 

De weg naar de perfecte koffie start met een belangrijk inzicht: de keuze van het water is even cruciaal als die van de koffieboon. Als je kiest voor een evenwichtig en licht gemineraliseerd water geef je je koffie de beste kans om al zijn aroma’s te onthullen. Daarom vertrouwt Thomas al jarenlang op SPA® Reine. En dankzij het nieuwe Eco Pack-formaat kan hij er elke dag nog makkelijker van genieten. 

Gepubliceerd op 31 Octobre 2025

Ontdek alle producten van de SPA®-familie

Spa Waters Image

Natuurlijke mineraalwaters

Natuurlijke mineraal-waters

Een geschenk van de natuur

Ontdek
Spa Fruit Image

Fruitige frisdranken

Heerlijk fruitige smaken en het pure water van SPA®

Ontdek
Spa Flavour Image

Waters met smaak

Puur water met een vleugje smaak

Ontdek